Kongruencia, Avagy A Hiteles Kommunikáció

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Vajon minden esetben úgy cselekedem és beszélek, ahogy érzek? Ha igen, hogyan? És ha nem, miért?

Prezentációs technika tréningeken sokan említik – a jól bevált kérdésre, miszerint szerintetek mitől jó egy előadó?- hogy attól jó egy prezenter ha hiteles. Ezt rögtön követi a kérdés: Mitől lesz valaki hiteles?

Ez a bejegyzés arról szól, bennünk milyen gondolatokat indított el a hitelesség témaköre és mit jelent ez a kommunikációnkban. Mit jelent ez egy segítő számára, mit jelent ez a munkámban és mit jelent ez a mindennapjainkban.

Hitelesség

Más néven kongruencia. A mostanában divatos szavak egyike. A segítő akkor tud hitelesen működni, ha rendben van saját magával. Ha őszinte saját magához. Amikor vizsgálja magát folyton, saját érzéseit verbalizálja belül, magának is ad empátiát. Amikor magadban képes vagy regisztrálni, felismerni, megnevezni az érzésed, akkor történik az áttörés.

Ugyanis amint tudatosítod, amit érzel, tisztán fogod látni magad, őszinte és sebezhető formában. Az ember, a segítő, akárki félhet magát sebezhetőnek gondolni, látni, láttatni. Ez teljesen rendben is van. Azonban amint magadnak be mered vallani, hogy félsz, zavarban vagy, szomorú vagy éppen csalódott vagy, azzal szinte már rendbe is tetted magad.

Célok

A cél nem az, hogy minden pillanatban oké legyél. A cél, hogy tudd, ha nem vagy oké, tudd pontosan mi az az érzés, ami a legerősebb az adott pillanatban. Ez az érzés honnan jön, és mi okozza. Egy hiányzó szükséglet vagy egy buta gondolat talán? Ez a gondolat valóban hozzád tartozik? Vagy valaki más gondolata és elhoztad magaddal. Merd bevallani, és merd vállalni!

Ez tesz hitelessé. Ha úgy viselkedsz, ahogy érzed magad, az hitelessé tesz. Ha a gesztusaid visszaadják a hangulatod, a metakommunikációd megegyezik a kimondott szavakkal, az kongruenssé tesz.

Merd bevallani, ha egy helyzetben dühösnek érzed magad, ha egy másikban bánatos lettél. Vizsgáld meg saját gondolataid. Nézd meg a negatív gondolataid milyen érzést generálnak, nézd meg a negatív gondolataid mennyire igazak, tedd fel a kérdést, hogy amit gondolok, azt mi bizonyítja, és ha semmi sem, akkor keress egy helyénvaló, konstruktívabb gondolatot….és nézd meg azt is, amikor pozitívak. Mi az, ami örömmel tölt el, hogyan érzed szeretetteljesnek magad, mi hozott ide Téged.

A helyzet az, hogy a másik fél észlelni, érezni fogja, amikor a non verbális közlés ütközik a kimondott szavakkal és a kapcsolat nem, hogy erősödik, sokkal inkább megszakad.

„Az ember nem más, mint amit egész nap gondol”

Ralph Waldo Emerson

"KÉRDEZZ - FELELEK"

KÉRDÉSED TÁMADT?

Ha gondolatokat ébresztett a bejegyzésünk és szeretnéd, hogy a Te személyes helyzeted is jobban körüljárjuk, írj nekünk üzenetet. Fejtsd ki hol tapasztalsz elakadást vagy milyen területen szeretnél változást elérni és közösségünk tagjai rövid időn belül emailben válaszolnak a feltett kérdésre. Beszélgessünk!