Coaching tiniknek? Miért ne?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Csak a felnőtt, dolgozó embereknek vannak elakadásaik? Csak ők jogosultak arra, hogy válaszút előtt állva mérlegeljenek, zavarodottnak, tehetetlennek, túlterheltnek érezzék magukat? Kétségbeesettek, útvesztettek csak ők lehetnek? Nem.

A tiniknek is vannak ugyanolyan – számukra a világot jelentő – megoldandó ügyeik. Olyan, az egészséges fejlődésüket befolyásoló tényezőkről beszélek, mint a családi elvárásoknak való megfelelés, a barátoknak való megfelelés, a beilleszkedésüket jelentő önmaguk elfogadtatása a többiek felé. A „hova is tartok?” kérdése. “Milyen idős koromra mit KELL elérnem?”.” Hogyan teremtsek mielőbb meg magamnak mindent?”

Mintha az élet egy verseny lenne. Az a helyzet, hogy verseny is. Saját magunkkal. Kijelölsz egy célt, dolgozol érte baromi keményen, eléred. Vagy nem. Akkor leporolod magad, értékelsz, újratervezel és újrapróbálsz. Ez a verseny nem a célról szól. Hanem az útról. Arról, ahogy érzed magad, amit tanulsz, amit beépítesz az út folyamán a saját személyiségedbe.

A legnagyobb hülyeség, amit csinálhatsz, hogy versenyzel másokkal, összehasonlítod magad a többiekkel. Hogy vonhatsz szimilaritást egy alma és egy körte közt? Nem sokszor indulunk ugyanarról a rajtkőről. Tulajdonképpen sosem indulunk ugyanarról a rajtkőről.

Azt gondolom, nagyon fontos, hogy ezeket a helyén kezeljük.

Mások véleménye

Tök jó, ha tinikorban már hozzászokhatunk ahhoz az ötlethez, hogy nem az számít, hogy más mit csinál, mennyire csinálja, illetve mit mond. Neked a saját utadon kell megfelelned, saját magadnak, azoknak az értékeknek, amik alapján felnőttél, amiket fontosnak tartasz.

Tudom mennyire borzalmasan nehéz lehet a szülők elvárásainak élni. Még szomorúbb, ha a szülők olyan elvárásokat támasztanak, amelyeknek ők sem tudtak megfelelni, kudarcot vallottak, vagy szimplán nem volt elég kitartásuk, és most Neked kell teljesíteni ezeket. Közben hol vagy te? Ki vagy te? Mi tesz boldoggá? Mi tölt fel? Mi ad?

A célunk mindig is az, és tiszta szándékkal az, hogy ismerje fel mindenki mit szeretne, mire vágyik, mitől lesz teljes, egész, oké… Ha felismerte, akkor azt nézze meg, hogy ez mennyire konkrét, elérhető, megcselekedhető. Ehhez milyen lépések vezetnek. Mit fog tenni, hogy elérje. Hogyan tudja érvényesíteni az érdekeit.

Hisszük, hogy mindenki számára hozzáférhetőek azok az erőforrások, amelyekkel elérheti – ha már felismerte – a célját. Ezek belső erőforrások. Mint egy rejtett kezelési útmutató, egy “billentyűkombináció”, amelyet megnyomva, látszik az út, tisztul a kép.

Miért tiniknek?

Nekem nem volt lehetőségem korán elkezdeni foglalkozni magammal. Ha másnak lesz, ki tudja meddig juthat?

Egy középiskolában tartunk órákat személyiségfejlesztés néven. Gyakorlatilag minden téma előjön. Ezért szeretem. A srácok is ezért szeretik. Azt tapasztaljuk, hogy olyan szinten fejlődnek ezek a fiatalok, annyira átáll az agyuk, máshogy gondolkodnak, máshogy fogalmaznak, hogy komolyan már most szeretném látni a jövőjüket.

Azt kívánom nekik, hogy tudják ezt a sok eszközt alkalmazni.
Azt kívánom, legyenek sikeresek.
Mindenekelőtt azonban azt kívánom, legyenek nagyon boldogok.

"KÉRDEZZ - FELELEK"

KÉRDÉSED TÁMADT?

Ha gondolatokat ébresztett a bejegyzésünk és szeretnéd, hogy a Te személyes helyzeted is jobban körüljárjuk, írj nekünk üzenetet. Fejtsd ki hol tapasztalsz elakadást vagy milyen területen szeretnél változást elérni és közösségünk tagjai rövid időn belül emailben válaszolnak a feltett kérdésre. Beszélgessünk!